När man talar om ätbara saker i trädgården är syrenen troligtvis inte det första man tänker på. Den brukar mest vara måltavla för ivrigt sniffande näsor och kommentarer om väldoften, framför allt när man hittar en riktig doftsyren. Syrenen är inte bara ätbar utan väldigt god, en smakrik syrenmarmelad med sin nästan parfymaktiga ton passar alldeles utmärkt till exempelvis en ostbricka med goda mögelostar.

100 gram syrenblommor kanske inte verkar vara speciellt mycket, men när du börjar plocka upptäcker du snabbt att det är kopiöst mycket. Det finns dock några knep för att slippa stå vid buskaget i flera timmar.

  1. Ta med en sekatör och klipp av hela blomklasarna. Se bara till att klippa så att du bara får med dig klasarna och inte delar grenverket.
  2. Se till att välja klasar med väl utslagna blommor. När blommorna är fullt utslagna lossnar de ganska lätt, medan blommor som inte har slagit ut kan sitta ganska ordentligt.
  3. Ta flera blommor åt gången och repa av dem från klasen, det är lönlöst att plocka blommorna en och en.
Syrenmarmelad
Aningen parfymig och väldigt smakrik.
Syrenmarmelad
Aningen parfymig och väldigt smakrik.
Portioner Förberedelsetid
6dl 1timma
Portioner Förberedelsetid
6dl 1timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: dl
Ingredienser
Portioner: dl
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skölj blomklasarna noga för att bli av med eventuellt skräp och animaliska proteiner (insekter). Plocka sedan bort blommorna från klasarna så att du bara får blommorna i en bunk, utan pinnar och andra blad än kronbladen.
  2. Tvätta citronen noga, riv skalet så att du får så mycket zest som möjligt (det yttersta gula skalet, undvik det vita som är beskt. Pressa sedan citronen och spara saften.
  3. Häll ner syrenblommorna i en bunke tillsammans med de sönderrivna bladen av citronmeliss. Häll socker och kanel över blandningen.
  4. Koka upp vattnet och häll det över blommorna. Rör om tills allt socker har lösts upp.
  5. Häll blandningen i en kastrull och låt den småkoka i tio minuter.
  6. Ta av kastrullen från värmen. Häll i zest och citronsaft, och rör om i någon minut.
  7. Häll marmeladen i burkar och förslut direkt, så att värmen från marmeladen skapar ett bra vacuum i burken.