Det här receptet är en vild blandning av primärt två recept, salsa roja och salsa brava och båda har sitt ursprung i Mexico. Salsa är spanska för sås, vilket gör ”salsasås” till en tautologi. Salsa roja är en salsa som består av tomater, chili, olika löksorter och koriander medan salsa brava dessutom innehåller paprika och vinäger. Kläm i lite lime eller citron för extra fruktighet. Salsan passar lika bra till grillad fisk som kyckling, på enchiladas eller varma mackor, i tacos eller som dipp till grönsaksstavar. Förbered den gärna någon eller några dagar i förväg så hinner smakerna blomma ut ordentligt. Den står sig länge i kylen.

En allsidig salsa fungerar i många rätter, antingen som sås eller dipp.

Tomatsalsa

Måltid: Tillbehör
Kök: Mexico
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 1 liter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja
  • 800 g tomater hackade färska, eller krossade på burk
  • 2 burk ananasringar eller en färsk ananas
  • 4 st schalottenlök
  • 1 st gul lök stor
  • 0,5 st vitlök dvs 5-6 klyftor, ganska många
  • 2 dl vatten
  • 1 st paprika
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chili eller 1 st chilifrukt
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 4 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk tabasco
  • 1 st grönsaksbuljong
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Grovhacka löken, vitlöken och schalottenlöken. Fräs i rapsoljan. Hacka tomaterna om du använder färska. Dela ananasen i ganska små bitar. Strimla paprikan.
  • Tillsätt tomaterna, buljongtärningen och vattnet. Låt puttra en liten stund tills tärningen löst upp sig.
  • Tillsätt alla kryddor, chili, balsamvinäger och ananas. Låt sjuda på låg värme tills det börjar tjockna, akta så det inte bränner i botten.
  • Släng i paprikan mot slutet, den blir färdig väldigt fort så den behöver inte många minuter. Kokar den för länge tappar den stunsen.
  • Smaka av med salt och peppar. Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut medan den fortfarande är kokhet, så står den sig längre. Förvaras kallt.