Toscakakan blir snabbt en favorit vid fikat med sin saftighet och med toscaglasyren som kontrast. Du kan byta mandeln mot andra rostade nötter eller kokos om du är allergisk.

Försvinnande god och saftig tack vare det knäckiga täcket. Om du inte tycker om honung går det lika bra med samma mängd ljus sirap istället.

Toscakaka

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 12 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Kakan

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl gräddfil
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Glasyren

  • 75 g smör
  • 2 dl mandel hackad
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl honung
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
  • Rör ner gräddfil och mjölet blandat med bakpulver.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min.
  • Smält smöret till glasyren i en kastrull.
  • Tillsätt övriga ingredienser och låt koka på svag värme 1–2 min tills smeten har tjocknat.
  • Bred glasyren på kakan och fortsätt grädda i mitten av ugnen 10–15 min.
  • Låt kakan stå kvar i formen en stund innan du stjälper upp den och låt svalna på galler.