En Actifry är alldeles utmärkt för att kompottliknande blandningar med frukter och bär. Tänk bara på att eftersom de blir omrörda medan de tillagar kan de bli väldigt mosiga när de mjuknar. Det är något som utnyttjas i det här receptet – fasta äpplen står för söta bitar, de finhackade aprikoserna en aningen besk sötma, apelsinen lite syra, medan jordgubbarna blir så mosiga att de närmar sig att vara en jordgubbssås.

Var noga med att inte ta för mycket salt, bara så mycket att det framhäver de andra smakerna men inte så att det smakar salt.

En blandning av söta och syrliga bär och frukter som fått ta smak av varandra, här serverad med lite vaniljsås.
Tropisk äppelröra
En blandning av söta och syrliga bär och frukter som fått ta smak av varandra, här serverad med lite vaniljsås.
Portioner Tillagningstid
6personer 30minuter
Portioner
6personer
Tillagningstid
30minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: personer
Ingredienser
Portioner: personer
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skala och kärna ur äpplena. Dela sedan så att varje äpple blir åtta klyftor. Häll ner klyftorna i Actifryen och ringla över solrosoljan. Kör i tio minuter.
  2. Finhacka de torkade aprikoserna. Avvita och finhacka apelsinen. Häll därefter ner aprikoser, apelsin och jordgubbar i Actifryen och kör i ytterligare tio minuter.
  3. Ha ner strösocker, kanel, kardemumma och salt i en kopp och blanda kryddorna väl.
  4. När Actifryen är färdig, flytta frukt- och bärblandningen till en stor serveringsskål. Häll över kryddblandningen och blanda med en slev så att kryddorna sprids jämnt. Var försiktig, eftersom bären och frukterna finns risken att det bara blir mos om du är hårdhänt.
  5. Servera ljummet med lite vaniljsås, vispad grädde eller kvarg.
Receptanteckningar

Termen "avvitad" som jag använder i receptet syftar på att få bort så mycket som möjligt av det vita som finns på insidan av skalet och på utsidan av fruktköttet och kan ge en otrevlig besk smak. Det enklaste sättet är att använda en vass kniv och skära bort de vita delarna så att man får så rent fruktkött som möjligt. Man förlorar visserligen en del fruktkött på att skära, men det är både effektivare och snabbare än att försöka peta bort allt för hand.