Äpple och kanel är en allians som är svår att trumfa. Ett syrligt och smakrikt äpple är extra gott till de söta våfflorna, men ett sötare äpple kan också fungera. Använd då mindre socker till äpplena redan från början. Var inte snål med kanelen, äpplena ska bli rejält täckta och smaka massor!

Denna våfflan serveras lämpligen nygräddad eller ljummen. Blir den kall förlorar den fraset.

Våfflor med kaneldoppade äpplen

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 6 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 100 g smör smält, avsvalnat
  • 4 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 5 dl mjölk
  • 1 st äpple
  • socker
  • kanel

Instruktioner

  • Smält smöret. Låt det svalna. Kyl inte smöret snabbt, då blandar det sig sämre med smeten och fastnar lättare.
  • Mät upp mjölet i en skål. Blanda i bakpulver och salt. Gör en liten grop i mitten och häll i lite mjölk. Rör ut den i mjölet. Fortsätt tillsätta mjölk och röra ut den i gropen tills det inte finns någon grop kvar och mjölken är slut, och du har en slät smet.
  • Tillsätt det svala smöret. Inför första stekningen i våffeljärnet kan du smörja med lite extra smör, efter det kommer det inte att behövas, smöret i smeten kommer att smörja laggen.
  • Mät upp cirka en deciliter smet och grädda gyllengula våfflor.
  • Skala äpplet och skär i ganska små bitar som du lägger i en skål. Häll över socker, en matsked eller två, det är inte så jättenoga. Häll över rikligt med kanel och skaka runt äpplena i skålen tills de är helt täckta av socker och kanel.
  • Servera nygräddade våffelhjärtan med kaneldoppade äpplen och naturell kvarg.