En vaniljsås är inte så svår att göra från grunden, och den blir så god att smaklökarna lockar sig av förtjusning. I min gamla kokbok står det 5-6 portioner på det här receptet, men jag är inte helt övertygad om att det stämmer. Den är lite för god för att räcka till så många!

Vaniljsås
Vaniljstången sätter en underbar smak på såsen.
Vaniljsås
Vaniljstången sätter en underbar smak på såsen.
Portioner Tillagningstid
5port 45min
Portioner
5port
Tillagningstid
45min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: port
Ingredienser
Portioner: port
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skär upp vaniljstången på längden. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med vaniljstången.
  2. Ta kastrullen från värmen och låt stå 10-15 minuter så att grädden tar smak ordentligt.
  3. Rör ihop äggulor, socker och potatismjöl med lite av vaniljgrädden. Häll i det i resten av grädden och sjud på låg värme tills såsen tjocknat. Använd inte stålredskap i aluminiumkastrull, då blir såsen lätt gråaktig. Låt svalna.
  4. Vispa vispgrädden och blanda den med den kalla såsen.