Rönnbärschutney

Den här rönnbärschutneyn är inte bara en smakupplevelse utan dessutom en riktig färgklick på matbordet. Smakerna passar mycket bra till fläsk men kanske framför allt till smakrikt vilt.

Det spelar ingen större roll om du använder färska eller djupfrysta rönnbär, men om du använder färska så se till att de är plockade efter att nattfrosten har fått ge dem en örfil eller två för att dämpa beskan i dem. Personligen föredrar jag att använda dem djupfrysta men det är en smaksak, bildlikt talat.

En kryddig för fläsk och vilt.

Rönnbärschutney

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme
Portioner 12 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 4 dl rönnbär
  • 2 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st äpple
  • 0,75 dl äppelcidervinäger
  • 3 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 75 gr smör
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  • Lägg rönnbären i en kastrull. Täck dem med vatten, koka upp och låt koka i cirka fem minuter. Sila sedan bort vattnet.
  • Hacka löken och krossa vitlöken.
  • Lägg ner smöret i kastrullen, ha ner lök och vitlök och låt dem svettas tills löken är mjuk.
  • Skala, kärna ur och finhacka äpplet och blanda ner tillsammans med löken.
  • Blanda ner resten av ingredienserna i kastrullen och rör om.
  • Låt sjuda under omrörning utan lock i 20-25 minuter tills "såsen" får en simmig konsistens.
  • Häll ner i rena burkar medan chutney fortfarande är varm. Förvara svalt och mörkt.
Rulla till toppen