Skinklåda

En räddare i nöden när nu julen är slut men julskinkan antagligen inte är det. Lika enkel som den är god. Jag valde att garnera med tomater, men jag är inte säker på att jag gör om det eftersom jag tyckte de släppte onödigt mycket vätska.

Hur många portioner man tycker att det är beror på vem som äter, vad mer som är på bordet och hur hungriga alla är.

Skinklåda

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 45 minuter
Portioner 6 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1,2 kg potatis rå, skalad, fast
  • 300 g skinka strimlad
  • 150 g gul lök
  • 150 g purjolök
  • 5 dl mjölk
  • 5 st ägg
  • 1 påse västerbottenost riven
  • 1 påse gratängost riven
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Koka potatisen och låt den svalna. Under tiden strimlar och svettas du löken i smöret. Skiva potatisen när den svalnat så den går att hantera. 
  • Varva potatis, skinka och lök i en smord ungsfast form. 
  • Vispa samman ägg, salt, peppar och mjölk. Häll det i formen. Strö över den rivna osten.
  • Gratinera mitt i ugnen, 175°C i 35 – 40 minuter beroende på hur mycket färg du vill ha på osten. Peta med provnål så att gratängen är klar innan du tar ut den. Beroende på ugn kan tiden variera något. Låt den stå vi sidan under folie tills den slutat puttra.
  • Servera till julbord eller på smörgåsbord, eller istället för potatisgratäng till middag.
Rulla till toppen