Det börjar lida mot ofrånkomlig höst och därmed har det blivit svamptider, och inte minst dags för de underbara guldgula kantarellerna som passa i grytor, pajer och såser. Det blir mums.
I avdelningen för trivialt vetande – namnet kantarell, och engelska namnet chanterelle, kommer ursprungligen från grekiskans kantharos som betyder krus eller kopp vilket givetvis syftar på svampens form.
Champinjonsås
Champinjoner finns lättillgängligt året runt, så den här såsen kan man alltid göra. Men när tillfälle ges byter jag väldigt gärna den vanliga svampen mot kantareller. Det är en delikatess…
Kantarellsoppa
Kantareller är en av höstens största glädjeämnen. Om du får några över kan du alltid göra en krämig och god soppa på svampen. Byt den gula löken mot schalottenlök om…
Kantarellsås
Kantarellen går i stort sett inte att förväxla med någon annan svamp. Den är en av de mest populära matsvamparna vi har eftersom det inte finns någon giftig som är…
Kantarellomelett
Det här är en kantarellomelett som kan ätas även av glutenintoleranta och laktosintoleranta, om man byter smöret mot laktosfri variant. Inga konstigheter, bara svamp. I brist på kantareller, om det…
Pasta kantarell
Pasta med kantarellsås är ytterligare ett i raden av recept som går så snabbt att göra att det är komiskt. Särskilt om man är lite förberedd, då är det att…
Älgkalops med kantareller
Detta är en mustig kalops på vilt som kan så och småputtra en bra stund utan att det blir sämre. Snåla inte med kryddorna, jag lägger kornen i en tekula…
Kantarellsmör
Nu i kantarelltider kan det vara gott att lyxa till det med ett smaksatt smör till pannbiffarna eller lövbiffen. Om du hittat väldigt stora svampar kan du med fördel skära…
Kantarellpaj
Minipajer är praktiska munsbitar som passar att servera vid kräftskivan, picknicken eller ha i frysen som mellanmål. När kantarellerna är i säsong är det ett underbart sätt att bevara de…