Muffins

Tycker du att muffins känns som ett ganska tråkigt bakverk? Du kan inte ha mer fel. Det är inte bara en mångsidig godsak när det handlar om smaksättningar utan är faktiskt spännande även på andra sätt.

Första gången som det dyker upp beskrivningar av bakverket är i ett brev daterat 1703 och den för tillfället etablerade uppfattningen om ursprunget är från tyskans muffen, pluralversionen av muffe som betyder liten kaka. Den levde en ganska stillsam tillvaro, i varje fall här i Sverige, fram till 1990-talet och kaffehusens intåg då det började dyka extra stora muffins som kallades amerikanska muffins vilket var i princip samma sak som ”vanliga” muffins fast mycket större.

Strax efter kom nästa variant, tårtmuffins, men som är mest känd som cupcakes. Dessa är dock inte riktigt samma sak som muffins då cupcakes är sötare och framför är de dekorerade med glasyr och det är inte ovanligt att de har fyllning som bär eller vaniljkräm.

Det finns även något som kallas för English muffin som inte har speciellt mycket gemensamt med vad vi tänker på som muffins eftersom det är ett jästbaserat bröd som påminner mer om ett matbröd.

Här koncentrerar vi oss på vad vi tycker är den traditionella varianten av muffins som avnjuts vid fikat.

Rulla till toppen