Aronia brukar ofta användas som dekorativa buskage, men är något av trädgårdens fula ankunge. De svarta bären ser så härliga ut men smakar så eländigt, men när de används för att göra sylt, saft och kola bidrar de med en helt underbar smak. Men glöm inte att antingen vänta tills nattfrosten har slagit till ett par gånger eller förvara dem något dygn i frysen innan du använder dem eftersom det får fram sötman. Bären är dessutom sprängfyllda med antioxidanter och andra nyttigheter.

Aronialikör

Aronialikör

Om du lever i villfarelsen att likör är något sötsliskigt, då har du inte smakat den här aronialikören. Sprängfylld med smak, och med en kombination av sötma från sirapen, beskan…

Våfflor med aroniakvarg och riven choklad

Våfflor med aroniakvarg och riven choklad

Naturell kvarg kan vara lite syrlig i smaken och aroniasaft kan lätt vara lite sträv, så för att det ska bli lent och gott i munnen till våfflorna behövs det lite…

Aroniasaft

Aroniasaft

I det här receptet använder jag för enkelhetens skull en så kallad saftmaja, en skrymmande pryl man ställer på spisen och med var hjälp det går som en dans att…

Aroniasylt

Aroniasylt

Aroniasylt har, i likhet med det mesta som innehåller aronia, en färg som nästan får den att verka konstgjord. Det är ju inte speciellt överraskande att bäret en gång i…

Aroniaglass

Aroniaglass

Den här glassen smaksätter vi med vår egengjorda aroniasaft, fast den är så koncentrerad att den nästan liknar koncentrat istället. Saften gör vi så koncentrerad som möjligt och lite mindre…

Aroniakola

Aroniakola

Aroniabuskar är ganska snygga trädgårdsbuskar som växer som om det vore ogräs, och den används även i stor omfattning som just en tålig prydnadsbuske. På hösten brukar de vara behängda…