Efter en vinterdag, oavsett om du har spenderat den med snöskottning, i pulkabacken eller krattat löv beroende på var du befinner dig, så är det få saker som kan matcha att sätta sig vid middagsbordet med en varm och mustig gryta i form av ett långkok. Nu kanske du tittar i receptlistan och tycker att ”chili är väl inget långkok!” men se det är precis vad det kan vara. Det som gör långkoken så härliga är att du blandar allting och låter det tillagas på relativt låg temperatur under några timmar (därav namnet långkok) så att smakerna verkligen smälter samman och fördjupas. Låt timmarna glida förbi medan långkoket står på spisen, se bara till att det inte försvinner för mycket vätska.

Sedan när du kommer in efter aktiviteterna utomhus är det dags att slå sig ner vid middagsbordet och njuta. Perfekt för vinterhelger med andra ord.

Höstgryta med äpple och kantarell

Höstgryta med äpple och kantarell

I det här receptet får du ta mängderna med en liten nypa salt, det finns gott om utrymme för experiment i det här receptet. Äpplena till exempel, de jag hade…

Ärtsoppa

Ärtsoppa

Ärtsoppa hör till klassikerna i Svensk husmanskost. Gör man den från början på torkade gula ärtor och låter den stå i kylen över natten får man den fylligaste soppan, men…

Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne är en sorts köttgryta, med eller utan bönor och med eller utan tomater. Vilket som är rätt beror på vem du pratar med, det finns få maträtter…

Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta

Den här rätten tillhör en av de klassiska rätterna när vi pratar fransk husmanskost. Rätten har enkla rötter, den kommer från det franska bondesamhället, men har sedan dess lyfts till att anses vara haute…

Dillkött

Dillkött

Dillkött är en svensk husmansklassiker som nästan fallit i glömska, kanske för att det tar ganska lång tid att göra om man ska göra rätt. Frikassén är ett långkok som…

Chili sin carne

Chili sin carne

En god chili behöver inte innehålla kött, men väl rikliga mängder chili och bönor. Färsk, grovt hackad lök, paprika och en riklig mängd väl tilltagna kryddor är också strängt taget…

Älggryta

Älggryta

Om du har förmånen att känna en jägare eller vara en själv har du förmodligen tillgång till ett av skogens finaste vilt, älg. Köttet är välsmakande, riktigt rik i smaken…

Provencalsk lammgryta

Provencalsk lammgryta

Förr var lamm det vanligaste djuret på svenska gårdar, och äntligen har jag vågat mig på att prova. Som tur är blir även överkokt lamm saftigt, det är inte så känsligt…

Kalops

Kalops

Klassisk eller Skånsk kalops? Det stora internetoraklet Google ger inget entydigt svar när man börjar gräva lite, det finns nämligen de som hävdar att i en riktig Skånsk Kalops ska…

Sjömansbiff

Sjömansbiff

Sjömansbiffen hör till en av de enklare rätterna att göra i svensk husmanskost. Den sköter sig i stort sett själv på spisen när man väl fått ner allt i grytan.…

Höstgryta

Höstgryta

Köttgryta är en praktisk maträtt om man vill göra mycket mat, kanske för att ha i frysen eller till matlåda. Det är dessutom lätt att göra gott. Det som krävs…

Tagliatelle al ragu

Tagliatelle al ragu

En äkta ragu, så som den görs i Bologna. I Sverige kallas den för Pasta Bolognese i lunchrestaurangerna. Den äts nästan alltid tillsammans med äggpasta som tagliatelle. Om man vill kan man…