Efter en vinterdag, oavsett om du har spenderat den med snöskottning, i pulkabacken eller krattat löv beroende på var du befinner dig, så är det få saker som kan matcha att sätta sig vid middagsbordet med en varm och mustig gryta i form av ett långkok. Nu kanske du tittar i receptlistan och tycker att ”chili är väl inget långkok!” men se det är precis vad det kan vara. Det som gör långkoken så härliga är att du blandar allting och låter det tillagas på relativt låg temperatur under några timmar (därav namnet långkok) så att smakerna verkligen smälter samman och fördjupas. Låt timmarna glida förbi medan långkoket står på spisen, se bara till att det inte försvinner för mycket vätska.
Sedan när du kommer in efter aktiviteterna utomhus är det dags att slå sig ner vid middagsbordet och njuta. Perfekt för vinterhelger med andra ord.
Chili sin carne
En god chili behöver inte innehålla kött, men väl rikliga mängder chili och bönor. Färsk, grovt hackad lök, paprika och en riklig mängd väl tilltagna kryddor är också strängt taget…
Höstgryta med äpple och kantarell
I det här receptet får du ta mängderna med en liten nypa salt, det finns gott om utrymme för experiment i det här receptet. Äpplena till exempel, de jag hade…
Tagliatelle al ragu
En äkta ragu, så som den görs i Bologna. I Sverige kallas den för Pasta Bolognese i lunchrestaurangerna. Den äts nästan alltid tillsammans med äggpasta som tagliatelle. Om man vill kan man…
Sjömansbiff
Sjömansbiffen hör till en av de enklare rätterna att göra i svensk husmanskost. Den sköter sig i stort sett själv på spisen när man väl fått ner allt i grytan.…
Chili con carne
Chili con carne är en sorts köttgryta, med eller utan bönor och med eller utan tomater. Vilket som är rätt beror på vem du pratar med, det finns få maträtter…
Burgundisk köttgryta
Den här rätten tillhör en av de klassiska rätterna när vi pratar fransk husmanskost. Rätten har enkla rötter, den kommer från det franska bondesamhället, men har sedan dess lyfts till att anses vara haute…
Provencalsk lammgryta
Förr var lamm det vanligaste djuret på svenska gårdar, och äntligen har jag vågat mig på att prova. Som tur är blir även överkokt lamm saftigt, det är inte så känsligt…