Kalkonen får en fantastisk färg och sprider doft i hela huset. Men det tar tid!
Måltid: Huvudrätt
Kök: USA
Servings: 10portioner
Total tillagningstid 5 timmartimmar
Ingredienser
Fyllning
4stäpplensyrliga
75gsmöri bitar
125gkatrinplommon
2ströd lök
2skivorsurdegsbrödfärskt
2kvistartimjanfärsk
2kvistarrosmarinfärsk
2kvistarsalviafärsk
Kalkonen
1stcitron
4kgkalkonhel, tinad
50gsmör
2msksoja
till formen
3dlvatten
3stmorötter
2stgul lök
7stenbär
Instruktioner
Fyllning
Skala och hacka lök och äpplen. Dela katrinplommonen i små bitar och riv brödet i smulor.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en skål.
Kalkonen
Ta ur påsen ur kalkonen. Smält smöret och blanda med sojan. Dela citronen.
Täpp till halshålet med den ena halvan av citronen. Fyll kalkonen med fyllning och bind ihop lårbenen.
Gnid in fågeln med citron från den andra halvan. Pensla fågeln runt om med sojasmöret.
Lägg kalkonen med ryggen uppåt långt ner i ugnen i en ugnsfast form. Stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter. Skala och dela morot och lök grovt medan du väntar. Mät upp enbären.
Tag ut formen, ös på vattnet, enbär, morot och lök. Sänk temperaturen till 175°C.
Beräkna ungefär en halvtimma per kilo fågel. Ös den emellanåt. Innertemperaturen ska vara 70°C när kalkonen är klar. Köttsaften ska vara klar, stick med provnål så ser du om den är färdig.
Låt den vila en stund innan du skär upp den, så vätskar den sig inte utan alla goda safter stannar i fågeln. Undertiden kan du använda stekskyn för att göra en god sås och ta tillvara grönsakerna i formen.
Serveras som huvudattraktion till Thanksgiving, Jul eller annan festlighet.