Just denna sorts marsipantårta har en särskild plats hos smålänningarna.
Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Servings: 10bitar
Total tillagningstid 1 timmetimme
Ingredienser
Tårtan
1pkttårtbottnar
150gjordgubbssylt
4dlvispgrädde
1pktmarsipanlock
1tubröd pyntgele
1mskflorsocker
Vaniljkräm
2stäggulor
1dlgrädde
1dlmjölk
1stvaniljstång
2mskmaizena majsstärkelse
1mskströsocker
Instruktioner
Vaniljkräm
Börja med vaniljkrämen, eftersom den måste svalna. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade vaniljstången också.
Tillsätt mjölk, grädde och socker. Koka upp och rör då och då. Akta så gräddmjölken inte kokar över. Dra av från värmen.
Vispa ihop äggulor och maizena i en rostfri skål eller bunke och rör ner i gräddmjölken. Värm krämblandningen under omrörning tills den precis tjocknar, detta gör du lättast i ett vattenbad men det går att göra direkt på plattan om du är snabb och inte slutar röra. Det bränns vid fruktansvärt lätt. Ta av från värmen. Vaniljkrämen ska inte koka.
Tårtan
Lägg ut en av bottnarna på ett fat av lämplig storlek. Vispa grädden.
Bred ut ett rejält lager jordgubbssylt på den första bottnen.
Lägg på mittendelen av bottnarna. Blanda vaniljkrämen med cirka 1 dl hårt vispad grädde. Bred ut på botten.
Lägg på översta delen av bottnarna. Täck sidorna med vispad grädde. Lägg på grädde på toppen och forma en fin kulle.
Lägg på marsipanlocket och jämna till det så att det ligger snyggt och så att kullen blir fin.
Pynta med pyntgelé, pudra över florsocker eller sätt dit en marsipanros.
Färdig tårta står sig 2-3 dagar i kylen. Så länge överlever den aldrig hos oss.