Kalvstek

Den traditionella söndagssteken får ett litet extra lyft av palsternackorna.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Portioner: 6 portioner
Total tillagningstid 2 timmar

Ingredienser

  • 1 kg kalvstek
  • 3 st morot
  • 3 st palsternacka
  • 2 st gul lök
  • 2 st buljongtärning kalv
  • 1 l vatten
  • smör
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Skala och dela palsternackor, morötter och gul lök grovt.
  • Låt nätet sitta kvar om steken har det. Bryn köttet i smöret, bryn runt om i en stor ugnssäker gryta.
  • Lägg ner grönsakerna i grytan runt om steken och hjäll på vattnet. Smula ner buljongtärningarna och salta och peppra lite.
  • Låt gå i ugnen i cirka 1 timma, tills köttet nått den innertemperatur du önskar: för rosa i mitten 65° och för helt genomstekt 75°.
  • Koka potatisen under tiden.
  • Ta upp köttet ur grytan och linda in det i folie i en kvart ungefär, så det får vila. Om du börjar skära i det direkt rinner alla safterna ut på skärbrädan, och där gör de ingen nytta.
  • Sila buljongen och behåll grönsakerna till serveringen. Ta så mycket av buljongen som du behöver för att göra en enkel gräddsås.
  • Servera antingen med lingonsylt eller gelé till.