Den traditionella söndagssteken får ett litet extra lyft av palsternackorna.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Servings: 6portioner
Total tillagningstid 2 timmartimmar
Ingredienser
1kgkalvstek
3stmorot
3stpalsternacka
2stgul lök
2stbuljongtärningkalv
1lvatten
smör
salt och peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C. Skala och dela palsternackor, morötter och gul lök grovt.
Låt nätet sitta kvar om steken har det. Bryn köttet i smöret, bryn runt om i en stor ugnssäker gryta.
Lägg ner grönsakerna i grytan runt om steken och hjäll på vattnet. Smula ner buljongtärningarna och salta och peppra lite.
Låt gå i ugnen i cirka 1 timma, tills köttet nått den innertemperatur du önskar: för rosa i mitten 65° och för helt genomstekt 75°.
Koka potatisen under tiden.
Ta upp köttet ur grytan och linda in det i folie i en kvart ungefär, så det får vila. Om du börjar skära i det direkt rinner alla safterna ut på skärbrädan, och där gör de ingen nytta.
Sila buljongen och behåll grönsakerna till serveringen. Ta så mycket av buljongen som du behöver för att göra en enkel gräddsås.