Gammaldags kanelbullar

En god kanelbulle bakas med kärlek, omsorg om detaljerna och bra råvaror.
Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Portioner: 40 bullar
Total tillagningstid 2 timmar

Ingredienser

Bulldeg

  • 150 g smör
  • 5 dl vassle
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 800 g mjöl

Fyllning

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 smk kanel

Till pensling

  • 1 st ägg
  • 1 dl pärlsocker

Instruktioner

  • Värm vasslen till 37 grader (fingervarmt). Använd digitaltermometer så blir resultatet bäst.-
  • Smula ner jästen i en degskål. Häll över vasslen och rör om.
  • Klicka i matfettet, socker och salt.
  • Mät upp mjölet med hushållsvåg och tillsätt det. Spara lite, ungefär en deciliter, till utbakningen.
  • Arbeta degen kraftigt, 5 minuter i matberedare eller 10 minuter för hand. I början är den ganska lös, men tillsätt inte mer mjöl för då blir bullarna torra och tunga. Fortsätt knåda degen, den kommer att bli smidigare och få rätt konsistens så småningom. Den ska kännas smidig, och bara lite kladdig, när den är klar.
  • Låt degen jäsa till sin dubbla storlek övertäckt i degbunken. Det tar cirka 30 minuter, ibland lite längre. Ha inte för bråttom.
  • Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar, varje degklump ska bli en kaka, som du kan rulla till en rulle från vilken du kan skära till 10 stycken bullar. Så dela någorlunda jämt, så blir bullarna jämnstora. Det ska bli sammanlagt 40 bullar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  • Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut den över kakorna. Rulla ihop till en rulle.
  • Dela varje rulle i 10 delar och lägg i bullformar. Låt jäsa igen, minst 40 minuter under bakhandduk. Sätt på ugnen på 225 grader.
  • Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsockret. Grädda bullarna i 5-10 minuter, beroende på bullarnas storlek. De ska vara vackert gyllenbruna när du tar ut dem.