Cheesecake, en amerikansk klassiker som passar till i stort sett alla tillfällen.
Måltid: Efterrätt
Kök: USA
Servings: 8portioner
Total tillagningstid 1 timmetimme10 minuterminuter
Ingredienser
Skal
12stdigestivekex
80gsmör
2msksocker
Fyllning
400gfärskostnaturell, typ philadelphia
397gkondenserad mjölksötad med chokladsmak
4stägg
1stapelsinsaften och zest
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen tillsammans med sockret i matberedare. Smält smöret och blanda med kex. Täck botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Grädda kakbotten mitt i ugnen ca 8-10 min. Sänk ugnstemperaturen till 150°.
Rör färskosten mjuk med elvisp. Tillsätt den kondenserade mjölken. Om du inte har kondenserad mjölk med chokladsmak kan du smaksätta den själv med ett par matskedar kakao. Vispa i äggen, ett i taget.
Tvätta apelsinen och riv ner zest. Krama ur saften, cirka 1 dl fick jag från min apelsin. Vispa ordentligt.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 50 min.
Låt kakan svalna i formen innan den lossas så går inte kanterna sönder lika mycket.