Chokladcheesecake

Cheesecake, en amerikansk klassiker som passar till i stort sett alla tillfällen.
Måltid: Efterrätt
Kök: USA
Portioner: 8 portioner
Total tillagningstid 1 timme 10 minuter

Ingredienser

Skal

  • 12 st digestivekex
  • 80 g smör
  • 2 msk socker

Fyllning

  • 400 g färskost naturell, typ philadelphia
  • 397 g kondenserad mjölk sötad med chokladsmak
  • 4 st ägg
  • 1 st apelsin saften och zest

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen tillsammans med sockret i matberedare. Smält smöret och blanda med kex. Täck botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  • Grädda kakbotten mitt i ugnen ca 8-10 min. Sänk ugnstemperaturen till 150°.
  • Rör färskosten mjuk med elvisp. Tillsätt den kondenserade mjölken. Om du inte har kondenserad mjölk med chokladsmak kan du smaksätta den själv med ett par matskedar kakao. Vispa i äggen, ett i taget.
  • Tvätta apelsinen och riv ner zest. Krama ur saften, cirka 1 dl fick jag från min apelsin. Vispa ordentligt.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 50 min.
  • Låt kakan svalna i formen innan den lossas så går inte kanterna sönder lika mycket.