Gammaldags äppelkaka

Detta är något helt extra.
Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Portioner: 10 bitar
Total tillagningstid 55 minuter

Ingredienser

Smet

  • 3 st ägg
  • 3 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 100 g mandelmassa riven
  • smör och ströbröd till formen

Fyllning

  • 3 st äpplen
  • 2 msk socker
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk smör

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Piska in mycket luft i äggvispet med en ballongvisp.
  • Smält smöret och häll i mjölken så det blir ljummet.
  • Vispa ner smörblandningen i äggvispet, vispa ner mer luft i smeten.
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
  • Riv ner mandelmassan i smeten och vänd försiktig ner den. Smöra och bröa formen.
  • Skala äpplena och dela dem i bitar. Stek dem på låg värme i smöret och tillsätt socker och kanel. Stek tills äppelbitarna börjar mjukna.
  • Vänd ner äppelbitarna i smeten. Häll upp den i smörad och bröad form, cirka 26cm i diameter.
  • Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
  • Serveras ljummen med vaniljsås.