Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Gammaldags äppelkaka
Detta är något helt extra.
Måltid:
Efterrätt
Kök:
Sverige
Servings:
10
bitar
Total tillagningstid
55
minuter
minuter
Ingredienser
Smet
3
st
ägg
3
dl
socker
1
tsk
vaniljsocker
50
g
smör
1
dl
mjölk
3,5
dl
mjöl
2
tsk
bakpulver
1
krm
salt
100
g
mandelmassa
riven
smör och ströbröd
till formen
Fyllning
3
st
äpplen
2
msk
socker
2
tsk
kanel
2
msk
smör
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Piska in mycket luft i äggvispet med en ballongvisp.
Smält smöret och häll i mjölken så det blir ljummet.
Vispa ner smörblandningen i äggvispet, vispa ner mer luft i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Riv ner mandelmassan i smeten och vänd försiktig ner den. Smöra och bröa formen.
Skala äpplena och dela dem i bitar. Stek dem på låg värme i smöret och tillsätt socker och kanel. Stek tills äppelbitarna börjar mjukna.
Vänd ner äppelbitarna i smeten. Häll upp den i smörad och bröad form, cirka 26cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
Serveras ljummen med vaniljsås.