Om korven har för låg fetthalt kan den upplevas som torr, så välj fet och fin högrev.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Servings: 35korvar
Total tillagningstid 3 timmartimmar
Ingredienser
2kghögrevden fetaste du kan hitta
1kgfläsksidautan svål
3stgul lök
25gsmör
1dlpotatismjöl
1msksalt
2tskgrovmalen svartpeppar
1mskingefära, mald
1mskrosmarin
1tskkryddpepparmald
1litervatten
0,5dlkalvfond
8mfjälsterungefär, det beror på hur tjocka du köper
Instruktioner
Skölj fjälstren och lägg dem i kallt vatten. Var lite försiktig, så inte de grova saltkornen river sönder dem. De bör ligga i vattnet ett tag innan du sköljer ur dem inuti också, så ser du samtidigt att de är hela.
Stek löken så den blir mjuk i lite smör. Låt den svalna.
Montera ihop köttkvarnen och grovmal allt kött, första malningen med 8mm hålskiva.
Blanda ner löken i färsen och mal alltihop med 4,3mm hålskiva.
Sista malningen görs med 3mm hålskiva, för en riktigt slät och fin köttkorv.
Blanda färsen med fond, potatismjöl, salt, peppar, ingefära, rosmarin, vatten och kryddpeppar till en ganska lös smet. Gör ett stekprov och korrigera kryddningen, det kan eventuellt behövas lite extra svartpeppar.
Montera korvstoppningsdelarna på hushållsmaskinen. Trä fjälstren på korvhornet. Lämna en dryg decimeter i början så att dy har något att börja med, men knyt inte ihop den riktigt än. Annars får du ett bisarrt ballongdjur som sprattlar på korvhornet när maskinen startar och börjar mata ut luft, innan smeten börjar komma.
Stoppa korven löst, och lämna en dryg decimeter i andra änden också. Snurra korvarna och knyt med bomullssnöre, klipp av mellan knutarna.
Frys in korven.
Tina korven och sjud i lättsaltat vatten, 15-20 minuter. Låt den inte koka hör hårt för då exploderar den. Eventuellt kan man steka på den lite om man vill ha stekyta.