Grötmos

En mild smak av frukt och kanel, som gjord för gröt eller som här med mjölk.
Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Portioner: 1 liter
Total tillagningstid 1 timme 10 minuter

Ingredienser

  • 800 g äpple rensad, delad frukt
  • 700 g päron rensad, delad frukt
  • 1 dl vatten
  • 200 g banan skalad
  • 2 krm aksorbinsyra per liter passerat mos
  • 200 g strösocker per liter passerat mos
  • 2 tsk kanel
  • 3 krm natriumbensoat per liter färdigt mos

Instruktioner

  • Skär bort det som är skadat på äpplena och päronen, ta bort pinnar men lämna kärnhus och skal. Dela frukten i bitar som går ner i matarröret på matberedaren om du ska använda en sådan. Häll ner fruktbitarna i en kastrull och häll på vattnet.
  • Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, det går ganska fort.
  • Skär bananerna i bitar och passera dessa tillsammans med den kokta frukten i maskinen. Ta upp en deciliter ungefär av moset och rör ner askorbinsyran i det, ett kryddmått per liter passerat mos. Rör ner det i resten av moset, så det behåller sin ljusa färg.
  • Mät upp moset och häll ner moset i en kastrull. Ta ungefär en deciliter av moset i en skål och rör ner askorbinsyran. Rör sedan ner det med resten av moset i kastrullen, så att det behåller sin ljusa färg.
  • Tillsätt kanel och socker och låt sjuda så att sockret smälter ut ordentligt i moset. Rör lite då och då. Blanda i natriumbensoat, på samma sätt som du gjorde med askorbinsyran, i lite av moset och blanda sedan ner i kastrullen.
  • Låt sjuda 30-45 minuter, eller så längre som krävs för att moset ska förlora så mycket vätska att den blir tjock i konsistensen, ungefär som sylt eller marmelad beroende på hur stapelbar du vill ha den.
  • Ös upp moset i rena varma burkar och förslut genast. Förvaras svalt.