En mild smak av frukt och kanel, som gjord för gröt eller som här med mjölk.
Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Servings: 1liter
Total tillagningstid 1 timmetimme10 minuterminuter
Ingredienser
800gäpplerensad, delad frukt
700gpäronrensad, delad frukt
1dlvatten
200gbananskalad
2krmaksorbinsyraper liter passerat mos
200gströsockerper liter passerat mos
2tskkanel
3krmnatriumbensoatper liter färdigt mos
Instruktioner
Skär bort det som är skadat på äpplena och päronen, ta bort pinnar men lämna kärnhus och skal. Dela frukten i bitar som går ner i matarröret på matberedaren om du ska använda en sådan. Häll ner fruktbitarna i en kastrull och häll på vattnet.
Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, det går ganska fort.
Skär bananerna i bitar och passera dessa tillsammans med den kokta frukten i maskinen. Ta upp en deciliter ungefär av moset och rör ner askorbinsyran i det, ett kryddmått per liter passerat mos. Rör ner det i resten av moset, så det behåller sin ljusa färg.
Mät upp moset och häll ner moset i en kastrull. Ta ungefär en deciliter av moset i en skål och rör ner askorbinsyran. Rör sedan ner det med resten av moset i kastrullen, så att det behåller sin ljusa färg.
Tillsätt kanel och socker och låt sjuda så att sockret smälter ut ordentligt i moset. Rör lite då och då. Blanda i natriumbensoat, på samma sätt som du gjorde med askorbinsyran, i lite av moset och blanda sedan ner i kastrullen.
Låt sjuda 30-45 minuter, eller så längre som krävs för att moset ska förlora så mycket vätska att den blir tjock i konsistensen, ungefär som sylt eller marmelad beroende på hur stapelbar du vill ha den.
Ös upp moset i rena varma burkar och förslut genast. Förvaras svalt.