Häll ner rönnbär och vatten i en stor kastrull och koka i 15 minuter. Använd gärna en slev eller liknande för att mosa bären, så att du får ut maximalt med saft.
Slå upp massan i en silduk och låt den självrinna tills det inte finns lägre droppar saft.
Mät saften och slå tillbaka den i kastrullen efter att ha rengjort densamma.
Tänk på att mängden socker och melatin påverkas av hur mycket saft som har utvunnits. Mängden som anges i receptet är för 1 liter avrunnen saft, får du en annan mängd saft behöver mängden socker och melatin korrigeras.
Koka upp saften.
Rör ner pektinet. Låt koka i en minut.
Rör ner sockret under omrörning. Koka sedan i 8-10 minuter.
Slå upp den blivande gelén i väl rengjorda glasburkar som har sköljts med Atamonlösning. Förslut burkarna medan gelén är varm för bästa förslutning. Förvara burkarna svalt.