Rönnbärssaft gjord på två olika sätt - antingen i en kastrull eller med en saftmaja.
Måltid: Dryck, Tillbehör
Kök: Sverige
Servings: 1liter
Equipment
Saftmaja
Total tillagningstid 4 timmartimmar
Ingredienser
Rönnbärssaft i saftmaja
2literrönnbär
8dlströsocker
Atamon
Rönnbärssaft i kastrull
2literrönnbär
7dlströsocker
1litervatten
Atamon
Instruktioner
Rönnbärssaft i saftmaja
Preparera saftmajan med vatten i bottendelen. Fyll på med bär och socker i den översta behållaren. Bären behöver inte vara rensade så tillvida att det inte gör något om det finns kvar pinnar och blad. Eventuella insekter och sniglar ska däremot plockas bort.
När det samlas saft i mittenbehållaren, häll ut saft i en behållare och häll saften över bären i den övre behållaren. Upprepa detta 3-5 gånger.
När saften är färdig, blanda en matsked atamon med två deciliter hett vatten. Häll blandningen i en flaska och skaka om ordentligt så att blandningen träffar alla ytor i flaskan.
Häll ut atamonblandningen, häll i het saft direkt från saftmajan, och förslut korken medan saften fortfarande är het. När saften svalnar kommer den kvarvarande luften i flaskan att dras samman och se till att korken försluts extra bra.
Rönnbärssaft i kastrull
Lägg rönnbären i en vid kastrull och häll på vattnet.
Koka lugnt i 25-30 minuter tills bären har mjuknat. Krossa gärna bären mot kastrullens kant under kokning.
Ställ kastrullen med lock bredvid spisen (på ett korkunderlägg eller liknande) och vänta i tre timmar.
Låt saften självrinna genom silduk eller genom ren handduk i durkslag.
Gör ren kastrullen, eller använd en ny kastrull. Häll saften i kastrullenoch tillsätt sockret. Låt blandningen sjuda i tio minuter. Var noga så att du får bort allt skum.
När saften är färdig, blanda en matsked atamon med två deciliter hett vatten. Häll blandningen i en flaska och skaka om ordentligt så att blandningen träffar alla ytor i flaskan.
Häll ut atamonblandningen, häll i het saft direkt från saftmajan, och förslut korken medan saften fortfarande är het. När saften svalnar kommer den kvarvarande luften i flaskan att dras samman och se till att korken försluts extra bra.