Kycklingwok med kelpnudlar

Inte en stark wok, men man blir lite varm om munnen. Valet av chilifrukt är viktigt, vissa är nukleärt starka.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Fusion, Sverige, Thailand
Portioner: 3 port
Total tillagningstid 15 minuter

Ingredienser

  • 2 st kycklingbröst
  • 1 st chilifrukt
  • 2 cm ingefära färsk
  • 1 st morot
  • 125 g salladslökar
  • 1 st lime skalet och saften
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 300 g blomkål färsk, i buketter
  • 0,5 tsk fisksås
  • 0,5 msk sambal oelek
  • 2 msk soja kinesisk
  • 1 tsk honung valfritt
  • koriander färsk, några blad
  • 300 g kelpnudlar
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 tsk sesamfrön

Instruktioner

  • Skala och hacka vitlöken. Hacka chilin. Dela blomkålen i fina buketter. Skala moroten och strimla den med skalaren till fina strimlor. Riv ingefäran. Dela kycklingen i lagom munsbitar.
  • Hetta upp oljan i woken, jag hade spisen på 12 av 12 för att det skulle bli fart. Woka lok, vitlök, chili hastigt. Se upp så det inte bränns. Riv ner limeskalet i woken och tillsätt ingefäran och blomkålen. Om du har stora buketter kan det ta tid för dem att mjukna, tillsätt en liten skvätt vatten om det verkar bli för torrt.
  • Tillsätt kycklingen och woka den genomstekt tillsammans med resten. Tillsätt morotsstrimlor, fisksås, soja, sambal oelek och ungefär hälften av saften från en lime. Tillsätt nudlarna och låt dem mjukna i såsen, det tar någon eller ett par minuter.
  • Smaka av woksåsen med lite honung och eventuellt lite mer fisksås eller soja, beroende på vad man tycker är gott. Finjustera styrkan med mer sambal oelek om du tycker den är för tam.
  • Lägg upp och dekorera med limeskivor, sesamfrön och färsk koriander.