Plättar är en svensk institution, nästan alla har barndomsminnen som involverar plättar. Vissa vill ha sina doppade i socker, andra i glass och somliga äter utan tillbehör alls.
Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Servings: 50plättar, cirka
Total tillagningstid 45 minuterminuter
Ingredienser
2,5dlmjöl
6dlHavrebasOatly imat
3stägg
1krmsalt
50gsmör
1tskvaniljpulver
Instruktioner
Vispa ägg och Oatly imat. Vispa ner mjölet, saltet och vaniljpulvret. Man kan antingen välja att smöra laggen mellan stekningarna, eller smälta smöret och vispa ner det i smeten för att slippa smöra.
Hetta upp en lagg till medelstark värme. Jag kör på 10 av 12 på min spis, då hinner värmen tränga igenom plättarna och ytan stelnar samtidigt som den får vacker färg på undersidan utan att bli bränd, innan det är dags att vända.
Smeten blir lite tjockare med Oatly imat än med vanlig mjölk och plättarna aningen tjockare och fluffigare, annars är det ingen större skillnad. Stek dem 2-3 minuter per sida innan det är dags att vända.
Det blir ungefär sju laggar av receptet, såvida du inte gör väldigt tjocka plättar. Serveras rykande heta med grädde och sylt, eller vaniljglass.