Lussekatter

Förr penslande man de nygräddade bröden med saffransvatten eftersom saffran var så dyrt.
Kök: Sverige
Portioner: 40 st
Total tillagningstid 2 timmar

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kvarg naturell
  • 960 g vetemjöl special cirka 15-16dl
  • 1,5 g saffran
  • 1 st ägg
  • 0,5 tsk salt
  • russin till pynt. Om du inte vill använda russin går det även bra att använda korinter eller skållad mandel.
  • ägg till penslingen

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
  • Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter, till sin dubbla storlek.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till enkla kusar, julkors eller lindebarn. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
  • Pensla med uppvispat ägg.
  • Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk. Om du gör större bullar, typ prästens hår eller såkaka behöver de längre tid i ugnen för att inte vara degiga inuti.