En blandning av söta och syrliga bär och frukter som fått ta smak av varandra, här serverad med lite vaniljsås.
Måltid: Efterrätt
Kök: Okänt
Servings: 6personer
Total tillagningstid 30 minuterminuter
Ingredienser
350gäpplenEn fast sort
150gjordgubbar
100gaprikoser, torkade
100gapelsin
1msksolrosolja
2mskströsocker
1tskkanel
1krmkardemumma, mald
1krmsalt
Instruktioner
Skala och kärna ur äpplena. Dela sedan så att varje äpple blir åtta klyftor. Häll ner klyftorna i Actifryen och ringla över solrosoljan. Kör i tio minuter.
Finhacka de torkade aprikoserna. Avvita och finhacka apelsinen. Häll därefter ner aprikoser, apelsin och jordgubbar i Actifryen och kör i ytterligare tio minuter.
Ha ner strösocker, kanel, kardemumma och salt i en kopp och blanda kryddorna väl.
När Actifryen är färdig, flytta frukt- och bärblandningen till en stor serveringsskål. Häll över kryddblandningen och blanda med en slev så att kryddorna sprids jämnt. Var försiktig, eftersom bären och frukterna finns risken att det bara blir mos om du är hårdhänt.
Servera ljummet med lite vaniljsås, vispad grädde eller kvarg.
Anteckning
Termen "avvitad" som jag använder i receptet syftar på att få bort så mycket som möjligt av det vita som finns på insidan av skalet och på utsidan av fruktköttet och kan ge en otrevlig besk smak. Det enklaste sättet är att använda en vass kniv och skära bort de vita delarna så att man får så rent fruktkött som möjligt. Man förlorar visserligen en del fruktkött på att skära, men det är både effektivare och snabbare än att försöka peta bort allt för hand.