Sötpotatispaj

Sweet potatoe pie, sötpotatispaj, förknippas oftast med Thanksgiving.
Måltid: Efterrätt
Kök: USA
Portioner: 8 port
Total tillagningstid 3 timmar

Ingredienser

Pajskal

  • 130 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 1 st ägg
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 500 g sötpotatis ca 2st stora potatisar, skalade
  • 1 dl grädde ovispad
  • 1 dl socker
  • 1 tsk muskot
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 1,5 msk maizena
  • 3 st ägg

Instruktioner

  • Gör pajdegen först, den vill gärna vila i kylen en stund. Matberedare är bra här: i så fall är det bara att hälla i allt i matberedaren och köra tills det är en deg. Låt degen vila i åtminstone en halvtimma i kylen.
  • Undertiden kan du koka sötpotatisen mjuk och mixa den till en slät puré med stavmixer. Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda i grädde, kryddor och ägg. Vispa till en slät smet.
  • Klä pajformen med degen, om du vill förgrädda den ska den förgräddas i 10 minuter. Eventuellt kan kanterna behöva kläs med folie så de inte blir brända.
  • Häll smeten i skalet och grädda i ungefär 50 minuter, eller tills pajen stelnat.
  • Serveras ljummen med grädde eller kall med marshmallows.