Päronkaka med havrebotten

När man använder päron är det viktigt att inte använda för starka smaker i kombination med päronen för att låta smaken komma till sin rätt. Här serveras de som en mjuk kaka på en havrebotten och under ett fluffigt lock.
Måltid: Efterrätt, Fikabröd
Kök: Sverige
Portioner: 6 personer
Kalorier: 933kcal
Total tillagningstid 50 minuter

Ingredienser

Havrebotten

  • 125 g smör
  • 0,5 dl brun farin
  • 50 g havregryn
  • 125 g vetemjöl

Päronkaka

  • 4 st päron fasta
  • 1 dl mandel oskållad
  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 st lime skal och saft
  • 4 st ägg
  • 5 dl vaniljsås
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 msk smör

Instruktioner

Botten

  • Använd de två matskedarna smör samt kokosflingor för att smöra och "bröa" formen.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret i en kastrull. Ta det från värmen och rör ner socker, havregryn och mjöl.
  • Häll smeten i en form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter. Se till att platta till degen till en jämn tjocklek och tryck ut den mot kanterna.
  • Skala och kärna ur päronen. Grovhacka och lägg dem i formen på havrebottnen.
  • Hacka mandeln till ett fint pulver. Rör ihop smör, socker och mandelpulver i en stor bunke. Riv ner skalet av limefrukten och pressa ner limesaften.
  • Separera äggen och blanda ner två äggulor i smeten, men kom i håg att spara vitorna. De två överblivna gulorna får du göra vad du vill med.
  • Vispa de fyra äggvitorna till hårt skum som är så fast att du kan vända på bunken utan att det faller/rinner ur. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna i smeten och bred ut smeten över päronbitarna.
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. När den har svalnat kan den serveras med vaniljsås.

Nutrition

Kalorier: 933kcal | Carbohydrates: 88g | Protein: 17g | Fat: 61g | Mättat fett: 34g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 12g | Kolesterol: 301mg | Natrium: 138mg | Kalium: 457mg | Fiber: 10g | Socker: 55g | Vitamin A: 1250IU | Vitamin C: 9.9mg | Kalcium: 220mg | Järn: 5.2mg