När man använder päron är det viktigt att inte använda för starka smaker i kombination med päronen för att låta smaken komma till sin rätt. Här serveras de som en mjuk kaka på en havrebotten och under ett fluffigt lock.
Måltid: Efterrätt, Fikabröd
Kök: Sverige
Servings: 6personer
Calories: 933kcal
Total tillagningstid 50 minuterminuter
Ingredienser
Havrebotten
125gsmör
0,5dlbrun farin
50ghavregryn
125gvetemjöl
Päronkaka
4stpäronfasta
1dlmandeloskållad
100gsmör
1,5dlströsocker
1stlimeskal och saft
4stägg
5dlvaniljsås
1dlkokosflingor
2msksmör
Instruktioner
Botten
Använd de två matskedarna smör samt kokosflingor för att smöra och "bröa" formen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta det från värmen och rör ner socker, havregryn och mjöl.
Häll smeten i en form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter. Se till att platta till degen till en jämn tjocklek och tryck ut den mot kanterna.
Skala och kärna ur päronen. Grovhacka och lägg dem i formen på havrebottnen.
Hacka mandeln till ett fint pulver. Rör ihop smör, socker och mandelpulver i en stor bunke. Riv ner skalet av limefrukten och pressa ner limesaften.
Separera äggen och blanda ner två äggulor i smeten, men kom i håg att spara vitorna. De två överblivna gulorna får du göra vad du vill med.
Vispa de fyra äggvitorna till hårt skum som är så fast att du kan vända på bunken utan att det faller/rinner ur. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna i smeten och bred ut smeten över päronbitarna.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. När den har svalnat kan den serveras med vaniljsås.