Västerbottenjärpar

Ostfyllda, avlånga färsbiffar passar väldigt bra till potatismos. Om du inte tycker om Västerbottenost rekommenderar jag någon annan smakrik ost som kan smaksätta järpen ordentligt, eftersom man inte kan trycka in hur mycket ost som helst innan järpen spricker.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Okänt
Portioner: 16 st
Kalorier: 211
Total tillagningstid 45 minuter

Ingredienser

  • 900 g köttfärs
  • 130 g Västerbottenost ca 8-10g per järpe
  • 1 dl grädde
  • 1 st ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 3 tsk kryddpeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 50 g smör till stekningen

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp ostkuber, knappt 1x1cm stora.
  • Blanda alla ingredienser - utom ost och smör - till en vanlig köttfärssmet, som om du hade tänkt göra köttbullar eller pannbiffar.
  • Ta en rejäl näve färs och rulla till en avlång boll, ungefär som en amerikansk fotboll. Använd ett finger och gör en grop i mitten.
  • Fyll gropen med en ostkub och krama ihop färsen ordentligt. Se till att ändarna stängs ordentligt och att ingen del av osten tittar ut.
  • Gör klart alla järparna först, innan du steker. Bryn dem i panna så att de får fin stekytan och lägg upp i ugnsfast form.
  • Låt järparna bli klara i ugnen, beroende på hur stora du gjort dem kan det tar allt från 15 minuter till en halvtimma.
  • Serveras med fördel till potatismos, lingonsylt och någon sorts grönsak.

Nutrition

Kalorier: 211kcal | Carbohydrates: 6g | Protein: 15g | Fat: 14g | Mättat fett: 7g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 5g | Transfett: 0.4g | Kolesterol: 78mg | Natrium: 240mg | Kalium: 217mg | Fiber: 1g | Socker: 1g | Vitamin A: 300IU | Vitamin C: 0.8mg | Kalcium: 110mg | Järn: 1.8mg