Tomatsalsa

En allsidig salsa fungerar i många rätter, antingen som sås eller dipp.
Måltid: Tillbehör
Kök: Mexico
Portioner: 1 liter
Total tillagningstid 20 minuter

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja
  • 800 g tomater hackade färska, eller krossade på burk
  • 2 burk ananasringar eller en färsk ananas
  • 4 st schalottenlök
  • 1 st gul lök stor
  • 0,5 st vitlök dvs 5-6 klyftor, ganska många
  • 2 dl vatten
  • 1 st paprika
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chili eller 1 st chilifrukt
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 4 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk tabasco
  • 1 st grönsaksbuljong
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Grovhacka löken, vitlöken och schalottenlöken. Fräs i rapsoljan. Hacka tomaterna om du använder färska. Dela ananasen i ganska små bitar. Strimla paprikan.
  • Tillsätt tomaterna, buljongtärningen och vattnet. Låt puttra en liten stund tills tärningen löst upp sig.
  • Tillsätt alla kryddor, chili, balsamvinäger och ananas. Låt sjuda på låg värme tills det börjar tjockna, akta så det inte bränner i botten.
  • Släng i paprikan mot slutet, den blir färdig väldigt fort så den behöver inte många minuter. Kokar den för länge tappar den stunsen.
  • Smaka av med salt och peppar. Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut medan den fortfarande är kokhet, så står den sig längre. Förvaras kallt.