Chili sin carne

Inte den vackraste rätten, men sannolikt en av de godaste.
Kök: USA
Portioner: 6 portioner
Total tillagningstid 40 minuter

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja
  • 2 st gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 800 g krossade tomater
  • 6 dl vatten
  • 2 st grönsaksbuljong tärningar
  • 3 dl små linser torkade
  • 3 dl gröna linser torkade
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2 tsk grillkrydda
  • 2 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 280 g majs avrunnen
  • 1600 g bönor olika sorter
  • 1 st paprika färsk

Instruktioner

  • Skala lök och vitlök. Hacka och fräs löken i rapsoljan. Häll på de krossade tomaterna, de torkade linserna, vattnet och kryddorna.
  • När de torkade linserna kokat klart bör det vara betydligt mindre vatten kvar i den blivande chilin, blir det för torrt får du tillsätta mer vatten så det inte bränner. Sjud inte på för hög temperatur. Smaka av med lite salt och peppar.
  • Häll i de avrunna bönorna. Välj olika färger, storlekar och former för variation. Burkbönor behöver bara bli genomvarma, de behöver inte koka speciellt mycket.
  • Majsen och den färska paprikan kan du tillsätta mot slutet, när chilin nästan är klar så behåller de sin krispighet och goda smak.
  • Servera chilin med rostat bröd och en klick yoghurt eller crème fraiche.