Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Grovt rågbröd
Det grova, smakrika brödet gör sig utmärkt med soppa.
Måltid:
Matbröd
Kök:
Okänt
Servings:
8
frallor
Total tillagningstid
3
timmar
timmar
Ingredienser
50
g
jäst
5
dl
mjölk
50
g
smör
0,5
tsk
salt
50
g
kruskakli
375
g
grovt rågmjöl
325
g
vetemjöl special
1
dl
mörk sirap
anis
mortlad, mängd efter tycke och smak
fänkål
mortlad, mängd efter tycke och smak
Instruktioner
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken.
Tillsätt sirap, salt och eventuella kryddor. Knåda ordentligt tills degen känns fast och smidig antingen för hand eller i bakmaskin.
Låt degen jäsa minst 1 timme, mer gör inget. Jag har låtit degen jästa en bra bit över 2 timmar utan några problem.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar.
Forma två limpor eller frallor aningen mindre än den storlek du vill ha slutgiltigt, och låt jäsa 45 minuter till. Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda längst ner i ugnen i cirka 45 minuter.