Grovt rågbröd

Det grova, smakrika brödet gör sig utmärkt med soppa.
Måltid: Matbröd
Kök: Okänt
Portioner: 8 frallor
Total tillagningstid 3 timmar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g kruskakli
  • 375 g grovt rågmjöl
  • 325 g vetemjöl special
  • 1 dl mörk sirap
  • anis mortlad, mängd efter tycke och smak
  • fänkål mortlad, mängd efter tycke och smak

Instruktioner

  • Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken.
  • Tillsätt sirap, salt och eventuella kryddor. Knåda ordentligt tills degen känns fast och smidig antingen för hand eller i bakmaskin.
  • Låt degen jäsa minst 1 timme, mer gör inget. Jag har låtit degen jästa en bra bit över 2 timmar utan några problem.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar.
  • Forma två limpor eller frallor aningen mindre än den storlek du vill ha slutgiltigt, och låt jäsa 45 minuter till. Sätt ugnen på 175 grader.
  • Grädda längst ner i ugnen i cirka 45 minuter.