Finska pinnar

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Portioner: 30 st
Författare: Annica

Ingredienser

  • 60 g sötmandel mald
  • 3 st bittermandlar
  • 120 g vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 g smör rumsvarmt

Garnering

  • 0,5 dl sötmandel hackad
  • 0,5 dl pärlsocker
  • 1 st äggvita uppvispad

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Mal mandel och bittermandel, om du vill kan du skålla dem och skala dem men jag brukar inte göra det och det blir gott ändå.
  • Blanda mandel, mjöl och socker. Skär det rumsvarma smöret i bitar och låt matberedaren göra grovjobbet och blanda runt. Ta till handkraft mot slutet och knåda ihop till en fin deg.
  • Lägg degen i en skål och täck med plastfolie och låt den vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.
  • Dela degen i 4 lika stora delar och rulla ut i cirka 30cm långa längder, eller en knivlängd beroende på hur långa köksknivar du har.
  • Pensla med uppvispad äggvita och strö på pärlsocker och hackad mandel.
  • Dela längderna i bitar, cirka 4 cm, eller ett halvt pekfinger beroende på hur långa fingrar du har.
  • Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter.
  • Låt svalna helt innan du lägger dem i burk.