Kladdkakans smak kan varieras med chokladsort. Jag föredrar en riktigt mörk, nästan bitter choklad som sätter sin prägel på kakan, men en mindre mörk choklad passar bättre om man vill ha en sötare kladdkaka. Välj ekologiska aprikoser, både för färgen och smakens skull.
Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Servings: 10bitar
Total tillagningstid 1 timmetimme25 minuterminuter
Ingredienser
2msksnabbkaffepulver
300g mörk choklad>70% kakao
1dlkokosflingor
6stägg
1,5dlaprikosertorkade
0,5dlvatten
Instruktioner
Sätt ugnen på 200°. Smörj en rund tårtform med ca 20 cm diameter och ”bröa” med kokosflingorna.
Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ dem kallt så länge.
Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i det. Smält chokladen. Blanda ner kaffet i chokladen. Klipp aprikoserna i bitar.
Rör ner choklad-smeten i gulorna tillsammans med aprikoserna. Smeten ska vara tjock och blank. Vänd sedan ner smeten i äggvitorna och blanda väl.
Häll i den smorda formen och baka i 10 minuter på nedersta falsen i ugnen. Om du har mycket aprikoser i smeten kan du behöva grädda kakan 1 minut extra.
Låt kakan svalna och ställ den sedan i kyl minst en timme. Stjälp upp kakan före servering och bjud på vispad grädde och färska bär till.