Toscakaka

Försvinnande god och saftig tack vare det knäckiga täcket. Om du inte tycker om honung går det lika bra med samma mängd ljus sirap istället.
Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Portioner: 12 bitar
Total tillagningstid 45 minuter

Ingredienser

Kakan

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl gräddfil
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Glasyren

  • 75 g smör
  • 2 dl mandel hackad
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl honung
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
  • Rör ner gräddfil och mjölet blandat med bakpulver.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min.
  • Smält smöret till glasyren i en kastrull.
  • Tillsätt övriga ingredienser och låt koka på svag värme 1–2 min tills smeten har tjocknat.
  • Bred glasyren på kakan och fortsätt grädda i mitten av ugnen 10–15 min.
  • Låt kakan stå kvar i formen en stund innan du stjälper upp den och låt svalna på galler.