En härlig efterrätt som garanterat imponerar på dina gäster.
Måltid: Efterrätt
Kök: Italien
Servings: 6Portion
Total tillagningstid 2 timmartimmar
Ingredienser
Mördeg
60gramsocker
120gramsmör
180gramvetemjöl
1stägg
Lemoncurd
2stGelatatinblad
3stägg
150gramsocker
75gramcitronsaft
2stcitronriv av skalet på dem
100gramsmör
Italiensk maräng
75gramvatten
150gramsocker
100gramäggvita
5gramcitronsaft
50 gram socker
Instruktioner
Mördeg
Blanda alla ingredienser till mördegen och låt den vila i kylen i 30 min.
Smörj en form som är 26 cm i diameter och tryck ut pajdegen i den. Lägg folie över pajdegen och något som vikt i den, torkade linser eller torkade ärtor går bra.
Förgrädda skalet i mitten av ugnen ca 10 min i 225 grader. Låt den svalna.
Lemoncurd
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa ägg och hälften av sockret, 75 gram, till ett luftigt äggskum.
Koka upp citronsaften, citronskal, smör och resten av sockret. När det och smöret är smält, häller du det i äggskummet. Häll sedan tillbaka det i kastrullen. Se till att ha en sil klar för sedan gäller det att vara snabb.
Sjud till det tjocknar. Dra av från värmen och tillsätt gelatinbladen, det är viktigt att du klämmer ut så mycket vatten som möjligt. Vispa ordentligt, sila av den. Häll sedan allt i formen och ställ i kylen. Det behöver ca 1 timme för att stelna ordentligt.
Italiensk maräng
Koka upp vattnet med 150 gram socker (ha inget för att röra runt med utan låt den koka på egen hand).
När temperaturen når 110 grader börjar du vispa ihop äggvitan med citronsaften och 50 gram socker till ett vitt skum.
När sockerlagen når 122 grader så häller du i den i äggviteskummet under kraftig vispning och fortsätt vispa till det svalnat.
Dekorera nu din paj med marängen och bränn sedan av med en brännare för att få den fina färgen på marängen.