Dinkel har en egen potent smak som passar hur bra som helst till stark ost.
Måltid: Matbröd
Kök: Sverige
Servings: 3limpor
Total tillagningstid 2 timmartimmar
Ingredienser
1kgdinkelmjölsiktat
50gjästför matbröd
5,5dlvassle
50gsmör
2tsksalt
Instruktioner
Värm vasslen till 37°C. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vasslen och rör om. Klicka i smöret och rör ner salt. Tillsätt mjölet, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen 5 minuter i matberedare med degkrok eller 10 minuter för hand. Du känner på studsen i degen när den är klar, tillsätt inte mer mjöl i början av knådningen även om det är frestande.
Låt degen jäsa till sin dubbla storlek, det tar cirka 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 3 lika stora delar.
Forma degbitarna till limpor eller lägg i smorda limpformar (cirka 1,5l styck) och låt jästa under bakduk i ungefär 40 minuter till.
Värm ugnen till 225°C. Pensla bröden med vatten, snitta bröden i ett mönster med en vass kniv om du inte vill att de ska spricka lite som de vill, och grädda långt ner i ugnen i cirka 30 minuter.
Låt bröden svalna på galler. Det påstås att de ska svalna under bakduk för mjuk skorpa och utan bakduk för hårdare skorpa men jag är inte övertygad om att det gör så stor skillnad.