Mandelmassan ger en extra dimension till äppelpajen.
Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Servings: 8bitar
Total tillagningstid 1 timmetimme30 minuterminuter
Ingredienser
Pajdeg
125gsmör
3,5dlmjöl
0,5dlflorsocker
1stägg
Fyllning
4stäpplen
250gmandelmassa
3stägg
1dlmjölk
3mskfarinsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en springform cirka 22 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ in formen i kylskåp i 30 minuter.
Kärna ur och klyfta äpplena. Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken.
Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över farinsockret.
Grädda mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter. Prova med provsticka så den är klar, den kan vara kladdig i mitten. Lägg i så fall folie över den om den ser klar ut men fortfarande är blöt inuti, och låt den vara inne en stund till.
Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.