Nejlikor, pommerans, kanel, ingefära och kardemumma trängs om saligheten.
Måltid: Dryck
Kök: Sverige
Servings: 1liter
Total tillagningstid 30 minuterminuter
Ingredienser
750mlrödvinex Adobe Nr 6853 på Systembolaget
350mlokryddat brännvin
1bitkanelstång
3cmingefärafärsk, grovt hackad
1bitpommerans
2tskhel kardemumma
1msknejlikor
400gsockerbitarbitsocker, inte snabb
Instruktioner
Värm rödvinet och kryddorna tillsammans i en gryta med ett eldfast lock. Tillsätt spriten i grytan och fortsätt värma. För att det ska bli några lågor sen behöver du treenigheten värme, bränsle och syre. Ha locket tillhands för att kunna släcka lågorna.
Lägg sockerbitar, inte alla på en gång, i en sil eller på ett glöggaller över cirka halva grytan, du behöver utrymme för att kunna ösa glöggen över sockerbitarna också. När vinblandningen är varm tänds den på med en tändsticka, låt glöggen fortsätta nästan småsjuda på plattan så den inte slocknar. Ös försiktigt den brinnande spriten över sockerbitarna så att de smälter och sockrar glöggen. Det du vill ha är den karamelliserade smaken av nästan-bränt socker, så se till att sockret blir riktigt varmt, nästan så det brinner. Det ska bli ganska bra fart på lågorna, det är en del av det som ska krydda din glögg.
Släck elden med ett lock. Smaka av om glöggen blivit tillräckligt söt. Tänd annars på glöggen igen och ös över fler sockerbitar. Behåll glöggen på plattan så blir den lättare att antända igen. Den ska bli genomvarm innan den är klar att sparas i kylen, med kryddor och allt, i cirka två veckor.