Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Grovt rågbröd
Snitta brödet i dekorativa mönster om du inte vill att det ska spricka lite som det vill.
Måltid:
Matbröd
Kök:
Sverige
Servings:
2
limpor
Total tillagningstid
3
timmar
timmar
Ingredienser
50
g
jäst
5
dl
mjölk
50
g
smör
50
g
kruskakli
0,5
tsk
salt
375
g
grovt rågmjöl
325
g
vetemjöl special
1
dl
mörk sirap
anis
mortlad, mängd efter tycke och smak
fänkål
mortlad, mängd efter tycke och smak
Instruktioner
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken.
Tillsätt sirap, salt och eventuella kryddor. Knåda ordentligt tills degen känns fast och smidig.
Låt degen jäsa 1 timme.
Ta upp degen på mjölar bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar.
Forma degen till limpor eller runda kakor och låt jäsa 45 minuter till. Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda längst ner i ugnen i cirka 45 minuter.