Pensla med enbart gulan om du vill ha ett gulare bröd.
Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Servings: 40st
Total tillagningstid 2 timmartimmar
Ingredienser
150gsmör
2dlljus sirap
5dlmjölk
50gjäst
100gchokladmörk
250gkvargnaturell
960gvetemjöl specialcirka 15-16dl
1,5gsaffran
0,5tsksalt
äggtill penslingen
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Använd hushållstermometer om du är osäker.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, sirap, kvarg och salt. Blanda i chokladen. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter, till sin dubbla storlek.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Baka ut degen till fyra långa snoddar som du kan fläta. Vik in ändarna lite snyggt och se till att chokladen inte rasar iväg allt för mycket. Lägg flätan på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter till sin dubbla storlek. Sätt ugnen på 200˚C.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.