Chili ger lite hetta och den teriyaki-inspirerade såsen sötma och sälta. Limetwisten är en behaglig kontrast.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Fusion
Servings: 3portioner
Total tillagningstid 30 minuterminuter
Ingredienser
Nudlar
250gvetemjöl
1dlvatten
teriyakisås
1dlmirin
1,5msksojajapansk
125mskströsocker
Wokade räkor
200gräkorskalade
450gwokgrönsakerfrysta, t ex spicy zanju
0,5stjalapeño
0,5stzucchini
0,5stpaprika
0,5stpurjolökbåde av det gröna och det vita
1stlimebara saften
svartpeppar och salt
Instruktioner
Teriyakisåsen
Lägg samtliga ingredienser i en liten kastrull, koka upp och låt sjuda en stund tills det börjar skumma. Ställ åt sidan. När det svalnar ska det bli jättesegt, trögflytande, värre än sirap. Då är den klar. Den blir mer lätthanterlig och man värmer den lite försiktigt igen när det är dags att använda den, det påverkar inte smaken.
Wok
Hetta upp woken och häll i wokgrönsakerna. Hacka paprika, purjo, jalapeño och zucchini. Sätt på plattan för nudelvattnet, så det börjar koka.
När de frysta grönsakerna är helt tinade och börjar släppa vätska är det dags att tillsätta såsen du gjorde innan och resten av grönsakerna.
Nudlarna
Mät upp mjöl och vatten noga. Proportionerna är viktiga för konsistensen. Häll i mjölet i maskinens tråg och stäng locket.
Välj program, om du använder en skopa mjöl (250g) väljer du program 1 och om du använder 2 skopor (500g) väljer du program 2. Starta maskinen.
Medan maskinen jobbar tillsätter du vätskan, sakta. Maskinen börjar knåda, och efter en stund börjar den putta ut nudlar. Skär av nudlarna med det medföljande redskapet så att du får rätt längd. När maskinen är klar klan du koka nudlarna, eftersom de ska wokas också räcker det med 2-3 minuter i kokande vatten. Annars är det 3-4 minuter för al dente och 4-5 minuter för genomkokta nudlar som gäller.
Häll i räkor och nudlar i woken, rör om och låt allt bli genomvarmt. Det tar bara någon minut. Kläm ner lime, smaka av med salt och peppar och servera direkt med ingefärsdricka och japansk soja.