Päppelmos, mos på päron och äppel, är mildare i smaken och lenare.
Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Servings: 1liter
Total tillagningstid 45 minuterminuter
Ingredienser
1kgpäronrensad, delad frukt
1kgäpplerensad, delad frukt
2dlvatten
1krmaksorbinsyraper liter passerat mos
250gströsockerper liter passerat mos
2krmnatriumbensoatper liter färdigt mos
Instruktioner
Skär bort det som är skadat, ta bort pinnar men lämna kärnhus och skal. Dela i bitar som går ner i matarröret på matberedaren om du ska använda det. Är du flink, eller ni är två, behöver ni inte lägga fruktbitarna i vatten emellan men om du hade tänkt ta lite tid på dig är det bäst för bitarna att ligga i vatten med lite askorbinsyra medan du jobbar, så de inte blir mörka redan här.
Mät upp och lägg frukten i en gryta. Tillsätt 1 dl vatten per kilo frukt. Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, det går ganska fort.
Passera frukten i maskinen. Ta upp en deciliter ungefär av moset och rör ner askorbinsyran i det, ett kryddmått per liter passerat mos. Rör ner det i resten av moset, så det behåller sin ljusa färg.
Mät upp moset och gör något av följande:
Lättsockrat mos
Osockrat eller lättsockrat mos måste frysas för att bli hållbart. Rör ner ungefär 1 dl socker per liter mos. Blanda det osockrade moset med socker och förpacka i plastpåsar eller plastburkar du kan frysa in. Frys in när moset kallnat
Kokat mos med socker
Mät upp det passerade, osockrade moset och lägg det i en gryta. Tillsätt socker, ca 3 dl (250g), och koka upp under omrörning. Provsmaka om du är osäker, rejält syrliga äpplen kan behöva mer socker, uppemot 6dl (500g) åtminstone. Koka cirka 5-10 minuter, så att sockret smälter ut ordentligt i moset. Rör lite då och då. Blanda i natriumbensoat, på samma sätt som du gjorde med askorbinsyran, i lite av moset.
Ös upp moset i rena varma burkar och förslut genast. Förvaras svalt.