Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Pepparkakor
Gör degen själv, den står sig jättebra i kylen och kakorna smakar mycket godare än köpta.
Måltid:
Fikabröd
Kök:
Sverige
Servings:
200
pepparkakor
Total tillagningstid
2
minuter
minuter
Ingredienser
4
dl
socker
2
dl
ljus sirap
2
dl
vatten
250
g
smör
2
msk
kanel
1
msk
nejlika
mald
1
msk
kardemumma
1
tsk
pommerans
800
g
mjöl
1
msk
bikarbonat
Instruktioner
Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna.
Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.
Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner i smeten som blir ganska lös. Den sväller sedan. Arbeta ihop degen med trägaffel.
Låt degen vila, övertäckt eller i plastpåse, 1-2 dygn innan den bakas ut.
Sätt ugnen på 175 grader. Kavla en bit i taget, mjöla lätt på bakbord och kavel. Kavla ut tunt.
Ta ut pepparkakorna med mått eller skär på frihand med vass kniv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda pepparkakorna 4-6 minuter, den längre tiden för tjockare pepparkakor. De bränns lätt så var vaksam.