Risotto görs i stort sett på samma sätt oavsett vilken smaksättning man väljer.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Italien
Servings: 4portioner
Total tillagningstid 45 minuterminuter
Ingredienser
2stschalottenlökfinhackade
1dlolivolja
3dlarborioris
2dlvitt vinsystembolagets nummer 5798
1literbuljonggrönsak
1askpersiljaca 35g
2dlParmesanriven
salt & svartpeppar
Instruktioner
Värm buljongen i en kastrull för sig.
Fräs den hackade schalottenlöken på låg värme i en tjockbottnad kastrull. Den ska inte få färg.
Tillsätt riset och höj värmen lite. Det ska blanda sig ordentligt, och riset knäpper. Efter någon minut knäpper det lite mindre och börjar bli torrt, då är det dags att hälla i vinet. Låt det koka bort under omrörning.
Tillsätt buljongen, först en 3-4 dl och därefter 1 dl i taget allt eftersom riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta, sänk värmen om det kokar för våldsamt.
Fortsätt röra om och tillsätta en skopa buljong i taget tills buljongen är slut eller riset börjar bli klart. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar åtminstone 20 minuter. Släng i en hel förpackning fryst persilja mot slutet av kokningen.
Ta av riset från värmen när det är klart och vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost. Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare.
Smaksätt med salt och peppar. Rör om väl och servera direkt.