En fräsch syrlighet gör att curden passar till söta efterrätter.
Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Servings: 6dl
Total tillagningstid 1 timmetimme
Ingredienser
650grrabarber
1,5dlvatten
2stägg
2dlråsocker
0,5dlsyltsocker
50grsmör
Instruktioner
Tvätta och dela rabarberna i centimeterlånga bitar.
Lägg rabarberna i en kastrull och häll på vattnet. Koka till rabarberbitarna är väldigt mosiga, du kan testa att ta en slev och pressa en bit mot kastrullsidan för att se om den mosas sönder.
Ta rabarbersmeten och kör den antingen genom en passertillsats i hushållsmaskinen eller passera den genom en finmaskig sil så att du får en puré.
Blanda purén, ägg och socker i en kastrull och värm under omrörning tills den tjocknar till en marmeladliknande konsistens. Var väldigt noga med att inte låta blandningen koka eftersom det äggen att koagulera och bilda klumpar. Om du har tillgång till en termometer, försök att hålla temperaturen mellan 75-85 grader men aldrig högre än så.
Ta av kastrullen från värmen, klicka ner smöret och rör om tills smöret har smält.
Häll upp på burkar och förslut direkt så att värmen skapar ett vacuum i burken. Låt curden svalna.