Total tillagningstid 1 timmetimme20 minuterminuter
Ingredienser
500gjordgubbar
400grabarber
200gsvarta vinbär
5dlvatten
500gsockerper liter saft
1krmnatriumbensoatper liter saft (valfritt)
Instruktioner
Rensa bort dåliga bär och dela rabarberna i decimeterlånga stumpar. Lägg frukt och bär i en gryta, jag använder min 5-litersgryta, och häll över vattnet. Låt sjuda tills bären är mosiga och har släppt ifrån sig all saft.
Sila saften i silduk eller genom ett durkslag med en mycket trådsliten handduk ner i en ren bunke eller skål. Mät upp saften och häll tillbaka i den rengjorda grytan.
Dosera sockret efter mängden saft, smaka av först så du vet om det är söta eller sura bär du fått tag på. Om du har använt många väldigt söta jordgubbar kan du behöva dra ner på mängden socker.
Sjud saften långsamt tills allt socker löst sig. Tillsätt natriumbensoat om du hade tänkt spara saften längre än en vecka.