Skölj och hacka tomaterna grovt. Skala och hacka lök och vitlöken.
Lägg allt utom tomatpuré i en kastrull och låt sjuda några minuter tills det börjar se lite simmigt ut och löken mjuknat.
Tillsätt tomatpurén och smaka av med lite salt. Låt sjuda fyra fem minuter till.
Ta av kastrullen från värmen, stäng av plattan och stavmixa blandningen noga. Om du inte skalat tomaterna, och det gör sällan jag, är det extra viktigt att du inte slarvar med mixningen.
Om du tycker att du behöver korrigera kryddningen kan du göra det nu. Beroende på tomater kanske du vill ha mer honung eller vinäger, allt utifrån hur syrliga tomater du har. Smaka av så du blir nöjd och ge ketchupen en liten stund på eftervärmen på plattan. Akta så du inte bränner ketchupen nu.
Häll upp den heta ketchupen på små burkar och ställ in i kylen. Den står sig längre än den brukar räcka, minst ett halvår men säkert längre.