En allsidig salsa fungerar i många rätter, antingen som sås eller dipp.
Måltid: Tillbehör
Kök: Mexico
Servings: 1liter
Total tillagningstid 20 minuterminuter
Ingredienser
2mskrapsolja
800gtomaterhackade färska, eller krossade på burk
2burkananasringareller en färsk ananas
4stschalottenlök
1stgul lökstor
0,5stvitlökdvs 5-6 klyftor, ganska många
2dlvatten
1stpaprika
2tskspiskummin
1tskchilieller 1 st chilifrukt
1tskcayennepeppar
4tskbalsamvinäger
1tsktabasco
1stgrönsaksbuljong
salt
peppar
Instruktioner
Grovhacka löken, vitlöken och schalottenlöken. Fräs i rapsoljan. Hacka tomaterna om du använder färska. Dela ananasen i ganska små bitar. Strimla paprikan.
Tillsätt tomaterna, buljongtärningen och vattnet. Låt puttra en liten stund tills tärningen löst upp sig.
Tillsätt alla kryddor, chili, balsamvinäger och ananas. Låt sjuda på låg värme tills det börjar tjockna, akta så det inte bränner i botten.
Släng i paprikan mot slutet, den blir färdig väldigt fort så den behöver inte många minuter. Kokar den för länge tappar den stunsen.
Smaka av med salt och peppar. Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut medan den fortfarande är kokhet, så står den sig längre. Förvaras kallt.